Pasirinkite veiklos sritį ir MO tipą Demonstracijos Laboratorija Testai Žinynas
Gamtos tyrimai



Organizmų sandara ir funkcijos



Gyvybės tęstinumas ir įvairovė



Organizmas ir aplinka. Biosfera ir žmogus



Medžiagų sudėtis ir savybės



Medžiagų kitimai



Svarbiausių medžiagų pažinimas ir panaudojimas



Judėjimo ir jėgų pažinimas



Energijos ir fizikinių procesų pažinimas



Žemės ir Visatos pažinimas



Mokytojo biblioteka Rodyti matricą Paslėpti matricą
Titulinis > Mokymosi objektai

Skonis ir uoslė

Skonio ir uoslės pojūčiai yra labai susiję. Skonį pajaučiame, kai medžiagos, esančios maiste, ištirpsta burnoje, seilėse. Kvapą pajuntame, kai kvepiančios medžiagos garuodamos patenka į nosį. Skoniui ir kvapui jautrūs receptoriai priimtus signalus perduoda į galvos smegenis. Smegenys atpažįsta kvapą ar skonį, jose susidaro skonio ir uoslės pojūčiai, o informacija apie skonį ir kvapą išsaugoma atmintyje. Tai svarbu, nes atsiminimai apie maisto ar kitų medžiagų skonį bei kvapą padeda kitą kartą pasirinkti produktus, atsargiai elgtis su nežinomomis medžiagomis. Nosis yra tūkstančius kartų jautresnė negu liežuvis.

Iliustracijos

img1314.png