Dalytis nuoroda:
Pasirinkite veiklos sritį ir MO tipą | Demonstracijos | Laboratorija | Testai | Žinynas |
Gamtos tyrimai | ||||
Organizmų sandara ir funkcijos | ||||
Gyvybės tęstinumas ir įvairovė | ||||
Organizmas ir aplinka. Biosfera ir žmogus | ||||
Medžiagų sudėtis ir savybės | ||||
Medžiagų kitimai | ||||
Svarbiausių medžiagų pažinimas ir panaudojimas | ||||
Judėjimo ir jėgų pažinimas | ||||
Energijos ir fizikinių procesų pažinimas | ||||
Žemės ir Visatos pažinimas |
Tai maisto medžiagos, kurios yra pagrindinis organizmų energijos šaltinis. Energijos iš angliavandenių organizmas gauna daug greičiau negu iš kitų maisto medžiagų: baltymų arba riebalų. Angliavandeniai svarbūs ne tik kaip energijos šaltinis, jie yra audinių ir ląstelių sudedamoji dalis.
Angliavandenių gausu bulvėse, kruopose, duonoje, cukruje, meduje, vaisiuose, taip pat maistinėse skaidulose, pavyzdžiui, grūdų luobelėse. Valgant maistą, kuriame gausu angliavandenių, labai pagerėja raumenų darbas ir kūno ištvermė. Maistinės skaidulos gerina žarnyno veiklą.