Pasirinkite veiklos sritį ir MO tipą | Demonstracijos | Laboratorija | Testai | Žinynas |
Gamtos tyrimai | ||||
Organizmų sandara ir funkcijos | ||||
Gyvybės tęstinumas ir įvairovė | ||||
Organizmas ir aplinka. Biosfera ir žmogus | ||||
Medžiagų sudėtis ir savybės | ||||
Medžiagų kitimai | ||||
Svarbiausių medžiagų pažinimas ir panaudojimas | ||||
Judėjimo ir jėgų pažinimas | ||||
Energijos ir fizikinių procesų pažinimas | ||||
Žemės ir Visatos pažinimas |
Riebalai yra puikus energijos šaltinis, nes iš jų gaunama dvigubai daugiau energijos negu iš angliavandenių ir baltymų. Riebalai maistui suteikia skonį, kvapą, spalvą, todėl jų dedama į įvairius perdirbtus produktus, pavyzdžiui, mėsos gaminius, dešras, mėsainius, pyragaičius ir sausainius. Tačiau organizmas riebalus įsisavina sunkiai. Jie lėtina virškinimą, dėl to ilgiau jaučiamas sotumas.
Atidžiai skaitydami maisto produktų etiketes turėtumėte rasti, kiek produktuose yra riebalų. Tai svarbu, jeigu norime sveikai maitintis. Valgant riebų maistą galima nutukti, nes riebalų perteklius organizme dažniausiai kaupiamas kaip atsarginės medžiagos, be to, didėja pavojus susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Labai daug riebalų yra svieste, aliejuje.