Pasirinkite veiklos sritį ir MO tipą Demonstracijos Laboratorija Testai Žinynas
Gamtos tyrimai



Organizmų sandara ir funkcijos



Gyvybės tęstinumas ir įvairovė



Organizmas ir aplinka. Biosfera ir žmogus



Medžiagų sudėtis ir savybės



Medžiagų kitimai



Svarbiausių medžiagų pažinimas ir panaudojimas



Judėjimo ir jėgų pažinimas



Energijos ir fizikinių procesų pažinimas



Žemės ir Visatos pažinimas



Mokytojo biblioteka Rodyti matricą Paslėpti matricą
Titulinis > Mokymosi objektai

Naudingos bakterijos

Bakterijos – maži gyvi padarėliai, sudaryti iš vienintelės ląstelės. Vieni jų teikia naudą, kiti pridaro žalos. Ypač daug naudingų bakterijų gyvena dirvoje. Jos pūdo ir kartu su kitais skaidytojais ardo nuokritas. Daug nekenksmingų bakterijų gyvena mūsų ar kitų žinduolių žarnyne. Jos padeda virškinti maistą. Yra bakterijų, kurios gadina maisto produktus, bet yra ir tokių bakterijų, kurios išskiria medžiagas, surauginančias produktą, bet jo nesugadinančias. Šių bakterijų pagaminta rūgštis užraugtiems agurkams ar kitoms daržovės suteikia malonų skonį. Pastaraisiais metais maisto produktų gamyba, naudojant bakterijas, ypač ištobulėjo. Bakterijos auginamos specialiose laboratorijose ir naudojamos kefyro, jogurto, sūrio gamybai.

Iliustracijos

img813.png