Pasirinkite veiklos sritį ir MO tipą Demonstracijos Laboratorija Testai Žinynas
Gamtos tyrimai



Organizmų sandara ir funkcijos



Gyvybės tęstinumas ir įvairovė



Organizmas ir aplinka. Biosfera ir žmogus



Medžiagų sudėtis ir savybės



Medžiagų kitimai



Svarbiausių medžiagų pažinimas ir panaudojimas



Judėjimo ir jėgų pažinimas



Energijos ir fizikinių procesų pažinimas



Žemės ir Visatos pažinimas



Mokytojo biblioteka Rodyti matricą Paslėpti matricą
Titulinis > Mokymosi objektai

Baltymai

Baltymai yra labai svarbios maisto medžiagos. Jas organizmas naudoja augimui ir susidarant naujoms ląstelėms. Baltymus galime pavadinti kūno statybinėmis medžiagomis. Baltymai taip pat dalyvauja įvairiuose gyvybei svarbiuose procesuose, pavyzdžiui, skaidant maisto medžiagas ir išgaunant iš jų energiją. Kai organizmas badauja ir jam nepakanka angliavandenių arba riebalų energijai gauti, tam panaudojami baltymai.

Baltymų gauname valgydami mėsą, pieną, žuvį, kiaušinius, pieno produktus. Ankštiniai augalai (sojos ir kitokios pupelės, pupos, žirniai) yra geriausias baltymų šaltinis tiems, kurie nevalgo mėsos, kiaušinių ar pieno produktų.

Iliustracijos

img1362.png