Pasirinkite veiklos sritį ir MO tipą | Demonstracijos | Laboratorija | Testai | Žinynas |
Gamtos tyrimai | ||||
Organizmų sandara ir funkcijos | ||||
Gyvybės tęstinumas ir įvairovė | ||||
Organizmas ir aplinka. Biosfera ir žmogus | ||||
Medžiagų sudėtis ir savybės | ||||
Medžiagų kitimai | ||||
Svarbiausių medžiagų pažinimas ir panaudojimas | ||||
Judėjimo ir jėgų pažinimas | ||||
Energijos ir fizikinių procesų pažinimas | ||||
Žemės ir Visatos pažinimas |
Kūnas turi nuolat gauti maisto medžiagų, kad išgyventų. Svarbiausios su maistu gaunamos medžiagos yra baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Šiose medžiagose yra sukauptos energijos atsargos. Organizmas, skaidydamas šias maisto medžiagas, gauna energijos.
Tačiau norint, kad kūnas augtų ir būtų sveikas, vien jų nepakanka. Maisto produktuose paprastai yra ir kitų organizmui svarbių medžiagų – vitaminų, mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, kalio ir kt.). Jų reikia labai nedaug, bet, jei nors vienos trūksta, organizmas nusilpsta ir gali susirgti. Pavyzdžiui, vitamino C reikia žaizdoms gyti, be to, jis didina organizmo atsparumą užkrečiamosioms ligoms; kalcis padeda susiformuoti kaulams ir dantims.
Taip pat organizmui būtinas vanduo, kad galėtų pasisavinti jame ištirpusias medžiagas, be to, jo reikia cheminėms reakcijoms vykti. Organizmas vandens atsargų nekaupia, todėl labai svarbu nuolat gerti gryno vandens, taip pat reikia gerti sulčių, valgyti sriubos.