Pasirinkite veiklos sritį ir MO tipą Demonstracijos Laboratorija Testai Žinynas
Gamtos tyrimai



Organizmų sandara ir funkcijos



Gyvybės tęstinumas ir įvairovė



Organizmas ir aplinka. Biosfera ir žmogus



Medžiagų sudėtis ir savybės



Medžiagų kitimai



Svarbiausių medžiagų pažinimas ir panaudojimas



Judėjimo ir jėgų pažinimas



Energijos ir fizikinių procesų pažinimas



Žemės ir Visatos pažinimas



Mokytojo biblioteka Rodyti matricą Paslėpti matricą
Titulinis > Mokymosi objektai

Maisto medžiagos

Kūnas turi nuolat gauti maisto medžiagų, kad išgyventų. Svarbiausios su maistu gaunamos medžiagos yra baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Šiose medžiagose yra sukauptos energijos atsargos. Organizmas, skaidydamas šias maisto medžiagas, gauna energijos.

Tačiau norint, kad kūnas augtų ir būtų sveikas, vien jų nepakanka. Maisto produktuose paprastai yra ir kitų organizmui svarbių medžiagų – vitaminų, mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, kalio ir kt.). Jų reikia labai nedaug, bet, jei nors vienos trūksta, organizmas nusilpsta ir gali susirgti. Pavyzdžiui, vitamino C reikia žaizdoms gyti, be to, jis didina organizmo atsparumą užkrečiamosioms ligoms; kalcis padeda susiformuoti kaulams ir dantims.

Taip pat organizmui būtinas vanduo, kad galėtų pasisavinti jame ištirpusias medžiagas, be to, jo reikia cheminėms reakcijoms vykti. Organizmas vandens atsargų nekaupia, todėl labai svarbu nuolat gerti gryno vandens, taip pat reikia gerti sulčių, valgyti sriubos.

Iliustracijos

img1037.png